construind in centru

Daca tot ce tine de constructii a luat-o razna in Bucuresti, probabil ca zona in care efectele sunt cele mai interesante e zona centrala.

Blocat de o circulatie haotica, anacronic ca structura , regim de inaltime si procent de ocupare a terenului, incapabil sa absoarba functiunile noi ce i-au fost impuse sau sa medieze relatia intre vechi si nou, centrul se dizolva incet ca esenta si se degradeaza ca substanta.

In conditiile in care un proiect holistic de cunoastere si clasificare valorica a cladirilor din centru ca baza pentru un proiect de dezvoltare pe termen lung realist si pragmatic nu pare sa intereseze autoritatile , centrul creste devorandu-si propria substanta.

Se ajunge la un paradox ciudat teren extreme de scump pe piata ocupat de case darapanate ocupate abuziv de familii sarace in conditiile in care terenul de la marginea orasului ( inca foarte ieftin comparativ cu centrul) este locuit si construit de patura instarita.

In zona Foisorului de Foc se construieste deja masiv. Capul de afis: ansamblul Evocasa Selecta unde mp construit ajunge undeva pe la 2400 euro – Locuinte declarat de lux cu preturi incepand de la peste 190.000 euro. Drumul pare deschis pentru noi ansambluri rezidentiale de lux si cladiri de birouri. Terenurile libere de construtii sunt destul de multe singurul lucru care amana (probabil) construirea lor fiind ipoteza achizitionarii unei parcele alaturate pentru ca investitia ( la fel ca si profitul) sa se mareasca. In fapt judecand dupa anunturile de pe piata imobiliara , exceptand unele vile renovate ( valoroase din punct de vedere architectural si capabile sa devina sediu de firma) in general valoarea casei este neglijabila comparativ cu valoarea terenului.Secenariul pare simplu si previzibil in conditiile in care probabilitatea intalnirii unui excentric dispus sa investeasca 1 mil euro intr-un teren de 3-400 mp pentru o locuinta in plin centru al bucurestiului este relative mica.

Viitorul pare insa mai incert pentru vechile blocuri de locuinte din zona. Construite in mare parte in anii 30-50 , cu partitionari interioare neadecvate stilului de viata actual, cu instalatii invechite si structura a carei rezistenta este pusa serios sub semnul intrebarii ( cu sau fara bulina rosie) apartamentele in discutie au un statut contradictoriu. Desi situate in centru nu ofera conditiile unei locuinte de lux iar pretul pe mp/construit este sensibil apropiat de cel al locuintelor de lux noi in ciuda uzurii fizice si morale a apartamentelor.Exceptand scenariul in care apartamentele vor fi achizitionate de persoane interesate si dispuse la investitii serioase in reconditionarea cladirii viitorul acestor blocuri degradate pare nesigur .

Pe termen lung se intrevede deja (chiar si in zone precum Lipscani) ca locuitul in centru va deveni un lux pe care trebuie sa ti-l poti permite. Ramane de vazut in ce fel solutionarea problemei traficului si a spatiilor verzi il vor face sa fie dezirabil celor ce si-l pot permite.

Leave a Reply

  • About

    Unsleepable is a free theme for WordPress created by Ben Gray. If you don't want this particular text on your site then you'll have to either edit it manually or slide a widget in to this area. This area is called "subfoot center."
  • Meta