Jucatori in cadrul proiectelor imobiliare de anvergura (1)

Printre informatiile ce lipsesc cel mai ades in brosurile facute pentru noile ansambluri rezidentiale se numara lista participantilor la proiect. Creditele sunt mai mereu date agentiei de imobiliare care se ocupa cu vanzarea apartamentelor , firmei de consultanta juridica si eventual bancii care a finantat proiectul.

Pe lista celor ignorati, cap de afis sunt arhitectii care au participat la un proiect (atat cei care au produs conceptul initial cat si cei implicati in implementarea proiectului) , proiectantii de structura si instalatii .Lipsa prezentarii proiectelor in cadrul Anualei de arhitectura si a Bienalei de arhitectura nu este nici ea de natura sa ajute “sapaturile arheologice” in vederea descoperirii filiatiei proiectului – dar indica macar gradul de atasament si implicare a firmei de arhitectura in proiect. Tot ignorati (in cele mai multe situatii) pe lista de credite sunt si firma de consultanta (pe spacialitati) , firma de project management si antreprenorul general.Uneori insusi dezvoltatorul de la baza proiectului nu este declarat – dar macar in aceasta directie informatiile pot fi obtinute mai usor.

Gasesc prin urmare legitima cuiozitatea de a cerceta rand pe rand cine sunt acesti jucatori de pe piata imobiliara din Romania.

Luand lucrurile in ordinea desfasurarii proiectului, proiectul este initiat de dezvoltatori sau de “promoteri”. “Dezvoltatorii” sunt cei care se ocupa cu achizitionarea de terenuri, intocmirea de studii de piata , realizarea unui studiu de fezabilitate printr-o propunere de proiect si in baza acestui studiu de fezabilitate sa obtina eventual si finantarea unei banci.Pe piata interna cei mai mari dezvoltatori sunt firme straine care polarizeaza cea mai mare parte a proiectelor rezidentiale si de cladiri de birouri .

Global Trade Center (firma cu capital israelian) spre exemplu este dezvoltatorul din spatele proiectelor : Europe House, America House si mai nou City Gate (– in domeniul cladirilor de birouri -) si Felicity Residence, Rose Garden, Green Dream Residence si Jasmine Park ( -in domeniul residential-).

In general dezvoltatorii se axeaza pe un anumit tipic de proiecte.

Unii precum cei de la Adama Holding (un alt dezvoltator controlat de investitori financiari internationali) se adreseaza strict clasei de mijloc pentru care construiesc ansambluri rezidentiale in toate orasele mari ale tarii.Se construieste Evocasa Viva in Brasov,Copou Bellevue in Iasi, Evocasa Completa in Bacau, Evocasa Orizont in Ploiesti si Evocasa Armonia, Evocasa Swiss Cottage,Titan Edenia si Evocasa Selecta in Bucuresti.Exeptand proiectul din urma (considerat pe un segment de locuinte de lux) si proiectul din Copou ( care probabil a avut ceva conditionari de volumetrie impuse de amplasament) proiectele par foarte asemanatoare atat ca regim de inaltime cat si ca estetica de fatada si grad de confort.

Altii , precum Neocity Group (Israel) sau Technical Olympic Group (Grecia) se axeaza pe segmentul locuintelor de lux.Astfel Neocity Group a initiat proiecte precum : Peninsula, NeoLake Condominium si NeoLaguna.Technical Olympic Group , dezvoltator grec ce activeaza in domeniul imobiliar din anii ’65 se afla in topul 30 al companiilor europene din domeniul constructiilor.Investitiile de baza ale dezvoltatorului sunt : Lake View Condominiun, Tei Lake Development si Green Lake Residence.

Un alt deschizator de drumuri si promoter al unor mari ansambluri rezidentiale revolutionare prin filosofia adoptata este “Global Finance” fond de investitii privat.Acesta este dezvoltatorul din spatele proiectelor Asmita Gardens si Global City, ambele foarte ambitioase in contextual bucurestean.Proiectele de viitor ale dezvoltatorului sunt proiectele Global gardens si Global Plaza Floreasca.

Statistic vorbind majoritatea dezvoltatorilor sunt companii israeliene, spaniole , grecesti si britanice. Nu lipsesc insa si dezvoltatori romani.Dintre acestia probabil cei mai importanti pot fi numiti : Impact, Domus Sil, Conarg, Trend Imobiliar ( dezvoltatorul proiectelor Belvedere Baneasa, Ansamblul La Cittadella, Orhideea Gardens in Bucuresti si Ansamblurile Avantgarden, Sub Cetate si Pine Garden in Brasov) si desigur Baneasa Investments (cu actionarat majoritar romanesc).

Totusi in epoca globalizarii crizei economice  relevanta provenientei fondurilor de dezvoltare cat si experienta promoterilor in domeniu devine daca nu nerelevanta macar relativa. Aproape toati acesti promoteri sunt finantati de la banci internationale si in plus situatiile criza déjà s-au facut simtite.Cazul cel mai spectaculos este cel al Grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa care prin proiectul Bonaire Community City a facut una din cele mai mari investitii din Bucuresti si din tara in valoare de 1,05 miliarde euro.Firma a fost la un pas de faliment din cauza imposibilitatii gasirii unui imprumut pentru refinantarea unui credit.

In ce masura situatii de acest tip vor zdruncina increderea cumparatorilor de a achizitiona locuinte din stadiul de proiectare si in ce fel restrictionarea accesului la credite imobiliare va afecta dinamica de pe piata constructiilor ramane a fi vazut. Cert este ca perioada dezvoltatorilor de circumstanta si a speculei pare sa fi apus.

Leave a Reply

  • About

    Unsleepable is a free theme for WordPress created by Ben Gray. If you don't want this particular text on your site then you'll have to either edit it manually or slide a widget in to this area. This area is called "subfoot center."
  • Meta