locuinta dom

Pentru ca vorbeam in ultimul post despre locuinte ecologice pe modul geodezic, aduc astazi in discutie o alta varianta practicata inafara – locuintele tip dom din placi de polistiren expandat.

Recunosc ca nu eram familiarizata cu acest sistem constructiv, singura locuinta oarecum similara ca tipologie pe care o stiam era proiectul “igloo” realizata de domnul architect Serban Sturdza in Sinca Veche , proiect prezent in cadrul bienalei de arhitectura de anul acesta. Locuintele dom din placi de polistiren expandat (Styrofoam) le-am descoperit cu ajutorul unui articol din numarul 2 al revistei “Real Estate”. Am gasit cateva probleme destul de serioase legate de articolul pomenit mai sus :

-autorul articolului are probleme serioase in a intelege diferenta intre materiale folosite pentru sistemul structural al unei case si materiale de constructie

-pozele nu au sursa atribuita

-textul articolului in sine este in mare parte o traducere a materialelor gasite aici si aici.

Totusi este de apreciat gestul de a pune in lumina o tipologie de locuire si un sistem constructiv mai putin popular in mediul autohton.

Judecand avantajele aceste structuri fata de structura geodezica putem puncta:

- montare mai usoara si mai rapida

- posibilitati ceva mai mari de amenajare a spatiului interior

- practicarea de vitraje mai lesnicioasa prin intermediul unor lucarne neconditionate de structura traingulata a domurilor geodezice.

- comportare foarte buna (datorata sectiunii constructiei) la actiunea eoliana

Alte argumente in favoarea acestui tip de locuinta ar fi:

- materialul folosit este environmentfriendly – nu necesita consum de lemn si nu provoaca deci defrisari de zone impadurite

- avantaj in fata riscului la rugina (comparative cu structurile dom metalice), putrezire si actiunea insectelor (comparative cu structurile din lemn)

Ca alcatuire structurala casele se compun din placi de polistiren cu grosime de aproximativ de 17.5 mm. Acestea sunt asamblate in forma de calota (placile curbe) dar exista si varianta de structuri geodezice (placile drepte), caz in care muchiile sunt rigidizate cu beton.In ambele cazuri suprafetele obtinute sunt “camasuite” si ulterior finisate.

5724

 

Desigur exista ca si in cazul locuintelor cu modul geodezic posibilitatea de cuplare a mai multor domuri, cat si cea de inglobare a unui dom intr-un ansamblu complex (care poate sa include si portiuni construite in tehnici traditionale).

Dezavantaje fata de structurile geodezice ar fi:

- amplasarea mai dificila (dar probabil nu imposibila ) a panourilor solare datorita suprafetei curbe de inchidere

- posibilitati mai limitate in adaptarea la teren – pozitionarea casei pe teren nu se poate face decat in conditiile unui teren plan (locuintele geodezice au avantajul amplasarii pe un teren accidentat – a se vedea postul anterior pentru detalii )

Strucurile dom din polistiren sunt foarte raspandite in special in USA si Japonia iar ele sunt folosite atat pentru locuinte individuale cat si pentru module de cazare in cadrul complexelor loisir.

Un exemplu celebru de locuinte dom a fost in America ansamblul “Dome Village” conceput ca locuite sociale pentru categoria defavorizata si/sau nonconformista. Arhitectul care a conceput modulele de locuire a fost Craig Phillip Chamberlain. Proiectul a fost interupt in 2006. Aici pentru site-ul de prezentare a proiectului

dome_homes_wideweb__470x40002

.viewdv3fadeout2

case_title_bg

genesis

In Japonia exemplul cel mai bine cunoscut (cel putin de mine) este cel oferit de “Aso farm Village”situate in Kyushu ( a 3-a insula ca marime a Japoniei ) si incluzand pe langa 480 de locuinte o serie de centre de recreere si magazine.

dscn1283

1

aso-farm-village-2

aso-farm-land1

 

 

Si in incheiere iata cateva realizari reusite realizate folosind acest sistem constructive:

INDONESIA-QUAKE-1YEAR-HOUSING-DOME

dome-house-modelhouse

mountainview3

millerhome

curlew02

concrete_dome_home_fargo_nd_1

Si cateva posibilitati oferite de structura data pentru expresia arhitecturala a spatiului interior.

dome-house-interior

dome_7

dome_2

7 Responses to “locuinta dom”

 1. corina kovacs says:

  ma intereseaza construirea unui dom geodezic pe terenul meu. Case exceptionale!!!

  • lecitina says:

   Odata asumata ideea de scenariu de viata diferit fata de o casa “obisnuita” ( ma refer inclusiv la posibilitati de compartimentare si mobilare mai dificile sau cel putin custom-made) domurile geodezice sunt o alternativa deosebit de interesanta.

 2. Firma S.C. PILASTRU CONSTRUCT S.R.L. , condusa de inginer constructor Alexandru Dinulescu se ocupa cu construirea Domurilor Geodezice in tara si in Europa . Prima casa de acest gen a fost construita in anul 2009 in Prahova de ing Dinulescu . In anul 2010 s-au mai construit doua domuri in Brasov si Bucuresti iar in anul 2011 patru astfel e case au fost construite deja in jud Prahova, Calarasi, Slobozia, Bucuresti . Pentru mai multe detalii puteti vizita site-ul oficial al domurilor ecologice: http://domgeodezic.ro

  • Dan Tanasie says:

   Domul inginerului Dinulescu a fost construit cu ajutorul si cu contributia semnificativa a dnei ing. Cora Siegmeth de langa Timisoara (fostul site t-casa.com, actulaul site http://www.geodom.ro sau domurigeodezice.ro), precum si domurile din Brasov. Bucuresti si Slobozia.
   In orice caz n-a fost domul dlui ing. Dinulescu n-a fost nici primul nici ultimul proiectat, planificat si construit in Romania de firma dnei Cora, specializata in eco-structuri, care a introdus cu acest concept inca 2007 in Romania si Europa, ducand o lupta cu mentalitati cubice si oameni care nu-i recunosc valoarea sau ajutorul.

   • Dan Tanasie says:

    Primul dom construit in Romania a fost in 2007 langa Miercurea-Ciuc, al doilea langa Timisoara (cel de testare si pe care se probeaza tot felul de concepte inovative, precum si cel de training), al treilea in jud. Baia-Mare, al patrulea langa Balaton (a fost dom de show-room, actulmente mutat in Cipru) si de abia al cincilea a fost a dlui Dinulescu ridicat cu ajutorul material, logistic si sub trainingul dnei Cora.
    Avand in vedere acestea, un simplu multumesc public era mai mult decat necesar si de bun simt, fata de arogarea exclusiva a unor rezultate “unice” pe Romania.

  • Biolan Gheorghe says:

   S-a mai avansat cu construirea caselor tip dom? Un avantaj ar fi să se treacă la amplasarea de panouri concave(am văzut că din polistiren şi ar fi de preferat cel extrudat pentru rezistenţă mecanică mai mare) prin care se evită dezavantajele unor îmbinări multiple ale unor structuri metalice ori din lemn. Mulţumesc mult anticipat pentru răspuns.

Leave a Reply

 • About

  Unsleepable is a free theme for WordPress created by Ben Gray. If you don't want this particular text on your site then you'll have to either edit it manually or slide a widget in to this area. This area is called "subfoot center."
 • Meta