construct expo 2010

Din multe puncte de vedere Construct expo a fost o dezamagire – dezamagire la nivel de prezentare dar mai ales dezamagire intrucat lipsa unor mari nume din domeniul constructiilor si investitia destul de mica in imagine a dat inca o data scara crizei din domeniu.

In absenta bugetelor pentru departamentul de marketing standurile fie au utilizat materialele mai vechi, fie au improvizat amenajari cu bugete extrem de reduse – uneori apelandu-se doar la mobilierul strict functional necesar unui stand.

Un alt lucru interesant s-a putut remarca vis-a vis de categoriile de materiale promovate. Daca in anii trecuti in spot-light se aflau materiale extrem de inovatoare folosite in domeniul constructiilor , solutii eficiente folosind noi tehnologii sau finisaje de foarte buna calitate acum aria de interes s-a schimbat. In prim plan s-au aflat standuri ce comercializau materiale de constructii la preturi accesibile ( deseori in concordanta cu o calitate indoielnica) in general adresate programului de locuinta individuala. Probabil publicul tinta vizat au fost tineri cu posibilitati financiare inca suficiente pentru a-si construi o locuinta modesta – in regie proprie, eventual prin reactivarea programului prima casa. Pentru atingerea acestui obiectiv firmele prezente la expozitie au propus sisteme cat mai economice de constructie – case pe structura metalica, locuinte cu structuri modulare folosind cofraj pierdut, locuinte cu structura de lemn. Corolar fata de aceste directii au fost prezentate materiale eco – sisteme de termoizolatii din celuloza reciclata sau din panouri de aschii de lemn aglomerate cu ciment . Este in principal un curent eco adoptat de nevoie – materialele eco fiind mai ieftine decat cele folosite in tehnicile traditionale si asigurand pe termen lung o recuperare a investitiei prin costurile reduse rezultate din utilizare.

Dintre materialele de constructie interesante s-a numarat “izolatia verde” Fibratus o izolatie celulozica destinata structurilor de lemn/metal (dar nu numai) pentru umplerea etansa a straturilor dintre montantii verticali ai structurii. Avantajele principalele ale materialului sunt ca este un material eco rezultat 75% din recilarea materiei prime. In plus materialul este ignifug si ajuta la alcaturirea de sisteme de pereti ce “respira” . Un produs similar ofera si  firma Izorare , reprezentant exclusiv Isocell. Produsul Isocell este  un material izolant din fibre de celuloza produs din hartie de ziar printr-o procedura optima de recilare. Dupa cum arata brosura propusa de firma, materialul nu este toxic si prezinta siguranta la tasare. Firma propune in plus si panouri de placi fibro-lemnoase pentru interior, exterior, sarpanta si pardoseala.

Alt matrial propus a fost cel de caramizi/ placaje din fibre de lemn amestecate cu ciment.Materialul are vechime pe piata existand in prezent mai multe firme ce il comercializeaza in mai multe variante. Cea mai cunoscuta (desi absenta din cadrul targului) este cea omologata de firma Knauf sub denumirea de heraklith. Materialul in discutie are o serie  de proprietati ce il fac adecvat constructiei de locuinte (si nu numai): este un matrial natural, nu impiedica transferul vaporilor de apa prin perete (eliminandu-se astfel pericolul de condens), prezinta proprietati fonoizolante, este ignifug. Deasemeni textura acestuia este deosebita existand posibilitatea lasarii sale aparente in cadrul amenajarii de interior. Cu toate acestea solutiile oferite de firmele din cadrul expozitiei mi s-au parut usor ne-profesioniste , in sensul ca procedeele propuse nu par pe deplin stapanite rezultatul depinzand in absenta unor documentatii tehnice complete in mare parte de echipa de muncitori ce urmeaza sa le puna in opera. In plus am unele indoieli in privinta produsul oferit de firma Isotex care combina proprietatile placilor de lemn/ciment cu cele ale polistirenului (cu grafit). Indoielile se refera la proprietatile diferite la transferul vaporilor ale celor 2 materiale. Indiferent de aceste semne de intrebare lansate de mine este un lucru foarte clar: constructiile din viitorul apropiat se vor raporta mult mai mult la ideea de sustenabilitate si durabilitate decat in trecut iar economia va fi un cuvant cheie in constructii de acum incolo.

Loglen propune un sistem interesant dar despre care este aproape imposibil sa afli informatii suficiente (sau lizibile ) din brosura tradusa foarte prost. Probabil traducerea a suferit si ea de pe urma crizei astfel apar traduceri de tipul “difuzie la abur”  (in loc de difuzie la vapori) “ poduri de caldura” (in loc de punte termica) “lemn prelungit, uscat artificial,stratificat” (probabil lemn lamelar lipit) si “beton inspumat din polistiren sub forma de tabla sau de saci” (???). Am consultat site-ul firmei mama si am reusit sa aflu ca sistemul se refera la termoizolare constructiilor de lemn/metal prin placare interior-exterior cu placi de polistiren macinat amestecat cu aditivi si ciment si turnarea/injectarea unei izolatii similare dar granulate intre montanti.

Exponantii s-au orientat in acelasi timp si catre dotari pentru locuinte – materiale de finisaj, decoratiuni, obiecte de menaj si obiecte sanitare. A fost cel putin o mare surpriza sa gasesc in cadrul incintei standuri comercializand role de tapet, perdele si covoare, ghivece de flori si obiecte de ceramica.

Ca si in alti ani (poate chiar mai mult acum) kitsch-ul a fost la el acasa in proportie covarsitoare. Obiecte sanitare din ceramica decorate cu flori ( carmina dekor) , lavoare aurite sau metalizate (imorom) , radiatoare imprimate cu imagini de apus in new-york (sau oriunde gandul si oferta tarom te poate duce) si covoare turcesti de calitate proasta. Produsele din Turcia au fost oricum omniprezente in toata expozitia.

Au existent insa si surprize placute, in special in privinta materialelor pentru finisaje de exterior/interior.- ma refer aici la placajele propuse de firma “apavisa”si de grupul “agrob buchtal”.

Cele mai reusite amenajari de stand le-am vazut in expozitia de materiale de constructii pentru instalatii. De departe pe primul loc s-a distantat standul firmei Tenaris.Cu un design simplu si sobru, aerist si echilibrat ocolind folosirea artificiilor si decorurilor ieftine, standul firmei s-a evidentiat prin eleganta . Design-ul standului a pornit de la caracteristicile obiectului comercializat – tevi industriale folosite in domenii industriale pe care le-a pus cu simplitate si eficienta in valoare. In acelasi timp design-ul s-a armonizat perfect cu logo-ul firmei si cu grafica folosita in promovarea on-line.

Poze cu alte amenajari de stand interesante mai jos:

2 Responses to “construct expo 2010”

  1. sorin petcu says:

    Buna ziua,
    Am gasit pe internet articolul dumneavoastra in care precizati de produsele apavisa.
    Stiti unde le pot gasi in Romania? Nu am gasit date concrete despre aceasta fabrica.
    Va multumesc.

    Sorin Petcu

    • lecitina says:

      Din pacate nu sunt la curent cu datele de contact ale firmei distribuitoare la nivel de tara.
      Daca totusi voi afla ceva voi reveni cu un mesaj pe e-mail.

Leave a Reply

  • About

    Unsleepable is a free theme for WordPress created by Ben Gray. If you don't want this particular text on your site then you'll have to either edit it manually or slide a widget in to this area. This area is called "subfoot center."
  • Meta